DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

Brunissenda de Gironella i Blanca de Santaeugènia: un món entre dos monestirs és una proposta pedagògica en format de projecte educatiu de 30 h, per submergir-nos en el món medieval a través dels monestirs benedictins de Girona: Sant Daniel i Sant Pere de Galligants. La seqüència pedagògica incorpora: activitats prèvies a l'aula, activitats sobre el terreny (visita al monestir de Sant Pere de Galligants i al monestir de Sant Daniel) i activitats posteriors per a un aprenentatge profund. Està dissenyada com una experiència d'aprenentatge que incorpora elements de gamificació.

A través d'ctivitats dins i fora de l'aula, l'lumnat anirà introduint-se en el món medieval en general i concretant coneixements en el context de Catalunya, per finalment descobrir la quotidianitat i els fets ocorreguts en aquella etapa a través d'mbits concrets com són els dos monestirs gironins.

OBJECTIUS GENERALS

  • L'ús del patrimoni històrico-artístic present al burg de Sant Pere i la vall de Sant Daniel de Girona com a recurs educatiu per tal d'apropar aquest patrimoni cultural a la ciutadania i augmentar la vinculació i el coneixement dels espais que es visitaran, seguint el model de Girona, ciutat educadora.
  • Dissenyar un recurs educatiu innovador, flexible i socialment responsable que permeti el descobriment de l'època medieval a través d'una experiència educativa.
  • Fer disponible un material didàctic en un format digital i físic, que sigui inclusiu i accessible que posi a disposició dels docents recursos adaptats a tot tipus d'alumnat, incloent-hi aquell que té necessitats educatives.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • Obrir els monestirs de Sant Daniel i de Sant Pere de Galligants de manera conjunta a la comunitat educativa.
  • Incorporar la perspectiva de gènere (història de les dones) i la perspectiva social a la divulgació del patrimoni històric i cultural medieval de Girona entre alumnat d'educació bàsica.
  • Adquirir aprenentatges vivencials, manipulatius i digitals.

METODOLOGIA DIDÀCTICA

La nostra proposta parteix d'un context en què s'identifica un problema social rellevant (PSR). El problema social rellevant és la desigualtat social i de gènere a l'edat mitjana, una problemàtica que connecta passat i present. Això possibilita que el treball de l'alumnat contribueixi a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 4, 5, 10 i 11 de forma transversal, alhora que ho fa seguint estratègia lúdica (gamificada) que es basa en l'assoliment de reptes a partir de pistes.

L'alumnat s'immergeix en una pregunta inicial que han d'anar desvetllant a partir del descobriment d'elements del patrimoni cultural i del treball individual i en grups cooperatius. Les activitats suposen una aproximació coherent amb els plantejaments del currículum i la DUA, basada especialment en la resolució de reptes i de problemes, amb la creació de situacions d'aprenentatge que no només permeten entendre el passat sinó també el món actual.

MARC NORMATIU

El projecte s'emmarca en el currículum descrit al Decret 175/2022, de 27 de setembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació bàsica, del qual s'han seleccionat els sabers i competències específiques de la matèria de Ciències socials: Geografia i Història següents:

Sabers:
  • A) Reptes del món actual
    • Ubicació espacial.
      - Representació de l'espai, orientació i escales.
    • Tecnologies de la informació i societat del coneixement.
      - Maneig i utilització segura de dispositius, aplicacions informàtiques i plataformes digitals, valorant les seves aportacions a la geografia i la història.
      - Cerca, tractament de la informació i elaboració de coneixement.
      - Introducció als objectius i estratègies de les ciències socials i ús dels seus procediments, termes i conceptes en la formació de persones amb capacitat crítica.
  • B) Societats i territoris
    • Mètodes de les ciències socials.
      - Recerca i metodologies per a la construcció del coneixement de les ciències socials.
      - Identificació i ús de les fonts històriques, arqueològiques i geogràfiques i la seva valoració com a patrimoni col·lectiu.
      - Participació en projectes conjuntament amb arxius, biblioteques i museus.
    • Cronologia i temps històric.
      - Construcció i interpretació de línies del temps.
      - Aplicació de les variables històriques de canvi, continuïtat i simultaneïtat per a la comprensió de l'evolució de la humanitat com un procés no lineal.
    • Origen i evolució de l’organització social.
      - Valoració de les desigualtats socials i les disputes pel poder des de l’antiguitat i en diferents contextos històrics.
      - Anàlisi de formes d’organització política del món antic, medieval i modern: democràcies, repúbliques, imperis i regnes.
      - Interpretació de la seva evolució i comparació entre algunes formes d’organització política, incidint en els aspectes referits a la desigualtat entre els grups socials.
    • Religió i organització social.
      - Anàlisi de les relacions entre religió i poder en el context del sorgiment de les grans religions politeistes i monoteistes, així com el paper de l’Església en la configuració de cultures i mentalitats.
      - Descripció de les persecucions i conflictes per motius religiosos i ideològics, i paral·lelismes amb fets o situacions de l’actualitat.
    • Evolució dels sistemes econòmics i dels models d’organització social.
      - Valoració crítica de la distribució desigual dels recursos i del treball des de la prehistòria fins a l’edat moderna.
      - Comparació amb situacions i fets de l’actualitat.
    • Territori i paisatge.
      - Anàlisi de l’evolució de la ciutat i el món rural al llarg de la història.
      - Valoració i conservació dels components ambientals, històrics, artístics i culturals del paisatge.
    • Les persones invisibilitzades de la història.
      - Conscienciació sobre la marginació, segregació, control i submissió de les dones, els esclaus i altres col·lectius en la història de la humanitat.
      - Posada en valor del protagonisme individual i col·lectiu de les dones al llarg de la història.
    • Evolució de les expressions artístiques i culturals.
      - Anàlisi i valoració de la diversitat i riquesa de les expressions artístiques i culturals a partir de fonts diverses i de l’observació directa i indirecta dels estils i obres.
      - Conscienciació sobre el respecte i conservació del patrimoni material i immaterial.
    • Ciència, medicina i avenços tecnològics.
      - Reconeixement de la lluita contra epidèmies i pandèmies, i comparació amb fets i situacions de l’actualitat.
      - Contrast i anàlisi crítica de les supersticions i desinformacions davant les explicacions racionals i empíriques.
    • El llegat històric.
      - Reflexió sobre la construcció d’identitats a partir de l’herència cultural i els processos històrics viscuts en una comunitat i territori.
      - Aplicació dels coneixements històrics a la comprensió i identificació d’alguns dels problemes de l’actualitat.
  • C) Compromís Cívic
    • Igualtat de gènere.
      - Reconeixement i denúncia del masclisme en la història i l’actualitat.
      - Posicionament a favor de manifestacions i conductes no sexistes.
    • Conservació i defensa del patrimoni històric, artístic i cultural.
      - Compromís per la defensa i preservació del llegat artístic i cultural, distingint-ne la diversitat, així com de la memòria històrica en la seva pluralitat.
Competències específiques:
  • Competència específica 1: cercar i tractar informació que permeti interpretar el present i el passat, aplicant els procediments de la recerca històrica i geogràfica a partir de l’anàlisi crítica de dades procedents de fonts analògiques i digitals, per transformar-ho en coneixement i comunicar- ho a través de diferents formats.
  • Competència específica 2: interpretar els canvis i les continuïtats dels processos històrics, mitjançant la realització de projectes d’investigació i l’ús de fonts primàries i secundàries, per interpretar els problemes del món actual i fer propostes a favor de la pau, el benestar i el desenvolupament sostenible.
  • Competència específica 3: descobrir i analitzar els elements i dinàmiques que configuren el territori, mitjançant l’estudi de casos i problemàtiques geogràfiques, per valorar els diferents paisatges i proposar alternatives de gestió territorial, amb criteris de sostenibilitat i justícia social.
  • Competència específica 4: analitzar de forma crítica els mecanismes que han regulat la vida de les societats al llarg de la història fins a l’actualitat i la construcció dels sistemes democràtics per participar de manera respectuosa i compromesa en activitats comunitàries que promoguin la convivència, la cohesió social i l’equitat.
  • Competència específica 5: interpretar els processos que han conformat les societats actuals en la seva diversitat i riquesa a partir de l’anàlisi de perspectives i mirades diverses per formar-se un criteri propi fonamentat i comprometre’s en la defensa dels drets humans, la llibertat i la igualtat davant les situacions d’injusticia i discriminació.
  • Competència específica 6: identificar els fonaments que sostenen les identitats personals i col·lectives des d’una perspectiva intercultural, respectant els sentiments de pertinença, i valorar les diverses manifestacions culturals i artístiques i el patrimoni material i immaterial per contribuir a la cohesió social i als valors que emanen d’una ciutadania europea responsable i solidària.
  • Competència específica 7: analitzar les formes de vida i els fets i fenòmens socials, passats i presents, des de la perspectiva de gènere, i comprometre’s en la igualtat d’oportunitats, la participació efectiva i la responsabilitat compartida de totes les persones en la societat i l’entorn, superar estereotips i rebutjar qualsevol forma de discriminació i violència.
  • Competència específica 8: valorar críticament les dinàmiques d’interdependència entre diferents factors dins un món globalitzat i les desigualtats i conflictes que es generen, i relacionar les problemàtiques locals i globals per proposar alternatives basades en la cultura de la pau i adquirir compromisos que permetin la consecució d’un món més solidari i sostenible.

A més, també s’han seleccionat algunes de les competències transversals descrites al mateix decret:

Competències transversals:
  • Competència digital (CD)
    • CD1. Fer cerques avançades a Internet atenent a criteris de validesa, qualitat, actualitat i fiabilitat, seleccionant-les de manera crítica i arxivantles per recuperar, referenciar i reutilitzar aquestes recerques respecte a la propietat intel·lectual.
    • CD2. Gestionar i utilitzar el propi entorn personal digital d’aprenentatge permanent per construir nou coneixement i crear continguts digitals, mitjançant estratègies de tractament de la informació i l’ús de diferents eines digitals, seleccionant i configurant la més adequada en funció de la tasca i de les necessitats en cada ocasió.
    • CD5. Desenvolupar aplicacions informàtiques senzilles i solucions tecnològiques creatives i sostenibles per resoldre problemes concrets o respondre a reptes proposats, i mostrar interès i curiositat per l’evolució de les tecnologies digitals i pel seu desenvolupament sostenible i ús ètic.
  • Competència emprenedora (CE)
    • CE1. Analitzar necessitats i oportunitats i afrontar reptes amb sentit crític, fent balanç de la seva sostenibilitat i valorant l’impacte que puguin suposar en l’entorn, per presentar idees i solucions innovadores, ètiques i sostenibles dirigides a crear valor en l’àmbit personal, social, cultural i econòmic.
  • Competència personal, social i d’aprendre a aprendre (CPSAA)
    • CPSAA 3. Comprendre proactivament les perspectives i les experiències dels altres i incorporar-les al seu aprenentatge per participar en el treball en grup distribuint i acceptant tasques i responsabilitats de manera equitativa i emprant estratègies cooperatives.
    • CPSAA 4. Fer autoavaluacions sobre el propi procés d’aprenentatge, buscant fonts fiables per validar, sustentar i contrastar la informació i per obtenir conclusions rellevants.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

El projecte educatiu està dissenyat com a recurs per contribuir a:
● ODS 4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

Les activitats s’orienten a :
● ODS 5. Construir la igualtat de gènere i l’apoderament de dones i nenes.
● ODS 10. Reduir la desigualtat en i entre els països.
● ODS 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

ODS que s’introdueixen per fer una presa de consciència:
● ODS 3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones de totes les edats.
● ODS 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenible.

FONTS DE REFERÈNCIA

Sobre el monestir de Sant Daniel

  • Gironella Delgà, A.; Sureda Jubany, M. I Tura Ros, N. (2024): El Monestir de Sant Daniel.
  • Col. Quaderns de la Revista de Girona. Diputació de Girona (Girona).
  • Marquès Planagumà, J.M. (1997) Col·lecció diplomàtica de Sant Daniel de Girona (924-1300). Fundació Noguera (Barcelona).
Sobre el monestir de Sant Pere de Galligants
  • Llorens i Rams, J.M.; Sant Pere de Galligants. Un monestir al llarg del temps: (2019).
  • Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. Generalitat de Catalunya (Girona).
  • Mallorquí Garcia, E. (2013): Col·lecció diplomàtica de Sant Pere de Galligants (911-1300).
  • Fundació Noguera (Barcelona).
Sobre el Castell de Gironella
  • Canal i Roquet, E.; La torre Gironella. Castell del comtat de Girona. Dins Revista de Girona n. 133 pp. 51-56.
  • A més, s’hi trobaran diverses referències als Quaderns d’Història de Girona citats més avall.
Sobre la història de Catalunya
  • Balcells, a. (dir.) (2009): Història de Catalunya. Ed. La esfera de los libros (Madrid)
Sobre història de les dones a la Catalunya medieval
  • Vinyoles, Teresa (2005): Història de les dones a la Catalunya medieval. Pagès Editors-Eumo (Lleida).
Sobre la vida quotidiana a Catalunya a l’edat mitjana
  • Bolós, J. (2000): La vida quotidiana a Catalunya en l’època medieval. Edicions 62 (Barcelona).
Sobre la història de Girona a l’edat mitjana
Quaderns Història de Girona editats per la Diputació de Girona i disponibles online: Cartografia de la Girona medieval
  • Canal, J.; Canal, E.; Nolla, J.M. i Sagrera, J. (2010): Girona en el segle XIII (1190-1285).
  • Cartografia i descripció de la ciutat medieval. Ajuntament de Girona (Girona).

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #